Web zprávy

Cukrárny v Brně nabízí zamilované sladkosti skladatele Leoše Janáčka

V nabídce nechybí Mistrovo zamilované šípkové cukroví, koblihy, máslový závin s tvarohem, cupcake či palačinkový dort. Přesně podle receptů zapsané jeho hospodyní. „Lidé chodí, kupují a nešetří chválou. Leoš Janáček věděl, jak si osladit život,“ usmívala se Radka Nekulová v cukrárně Mlsná holka.

Aktuálně sáhl i po Janáčkovi, přesněji receptech, které zapsala jeho i dlouholetá hospodyně Marie Stejskalová, také vyhlášený cukrář Vít Martinák. „Vybrali jsme si jeho oblíbený palačinkový dort. Ohlasy jsou výborné, je to zkrátka laskomina. Mistr měl dobrý vkus,“ usmívá se cukrář.

Slavný skladatel se svým psem Čiperou.

V Café Placzek zase nabízejí šípkové cukroví.„Už se to rozkřiklo, přišel pán a vzal si rovnou celé balení,“ prozradila spolumajitelka kavárny Jiřina Plačková. Právě toto cukroví hostitel Janáček nejčastěji návštěvám předkládal. „Všem našim hostům je doporučoval a sám jim opisoval recept,“ zaznamenala hospodyně Stejskalová.

Ochutnávka Mistrových dezertů potrvá až do 16. října, kopíruje totiž probíhající hudební festival Janáček Brno.

Špenát ne, zvěřinu ano

Podle vzpomínek Marie Stejskalové se skladatel ošíval nad špenátem, naopak mu chutnala zvěřina. Obecně měl rád maso a nedržel páteční půst. Tvrdil, že se dost napostil ve fundaci, tedy v době, kdy jako chlapec žil a zpíval na kůru v augustiniánském klášteře. Snídaně se u Janáčků podávala v šest, kromě kávy nechyběly ani domácí buchty.

Mladá žena (23) přistoupila k figuríně Leoše Janáčka a ulomila mu hlavu. Stejným způsobem zničil dosud neznámý vandal i další čtyři figuríny tohoto hudebního skladatele.

Recept dle Marie Stejskalové

Cukrovinky z šípkového povidlí patřili ke skladatelovým oblíbeným sladkostem. Dle receptu zapsaného jeho hospodyní Marií Stejskalovou bylo třeba 17 dkg cukru, 7 dkg mandlí spařených strouhaných, trochu citronové kůry a na polévkovou lžíci povidlí.

„Všechno se zpracuje dohromady, udělá se váleček, pak se válkem upraví na stejnou, podlouhlou, asi na prst tlustou placku, nahoru se udělá z půl bílku a cukru led a pěkně se tím nahoře poleje, pak se nožem krájí kousky. Ty hned se nožem berou, udělá se tvar a dá se na plech. Pak se to nechá sušit na kopce,“ zapsala žena, která sloužila u Mistra více než čtyři desetiletí.

VIDEO: Muzeum nabízí unikátní pohled do soukromí slavného skladatele Leoše Janáčka.


Muzeum nabízí unikátní pohled do soukromí slavného skladatele Leoše Janáčka. Blesk TV Zdeněk Matyáš



Také přečtěte

Koronavirus ONLINE: 9144 nakažených za den v ČR, vláda bude řešit PSA i spuštění vleků

Ještě jednou o PSU a tentokrát podrobněji. Co stojí za tím, že je index rizika …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *