Web zprávy

Designérka proměnila zpustlou myslivnu v elegantní chalupu

Zpustlá stará myslivna o výměře zhruba 250 m2 se po zásahu studia proměnila v relaxační víkendovou chalupu, a naplnila tak očekávání majitele, vášnivého lovce. Zatím je objekt využívaný jen rekreačně, ovšem až jeho tři děti odrostou, plánuje se tu usadit.

Ponurý dům na samotě uprostřed lesů vyžadoval kompletní renovaci. Celý proces si vyžádal necelé dva roky. Nebyl ale žádný spěch. Jak se dům odkrýval, průběžně si sám říkal, co potřebuje. I návrhy na jeho renovaci se rodily postupně. Zatímco fasádu a střechu stačilo očistit, uvnitř se sekalo až na cihly.

Dispozičně došlo jen na menší změny, ovšem bylo třeba z gruntu předělat rozvody, vyměnit netěsnící okna za tradiční s okenicemi a dveře. Podlaha dostala dubová prkna a krov se otevřel až do druhého patra, aby vynikla krása původního zachovalého trámoví. Interiér se tím značně provzdušnil a získal na velkorysosti.

Dům by bylo možné přivést k životu i s třetinovými náklady, ale tratil by nejen na efektu, ale především na životnosti.

Designérka měla jasné zadání, ale jinak volné ruce. Majitel vyžadoval plně funkční stylový objekt.

„Inspirovala jsem se hlavně v zahraničí. Líbí se mi rekonstrukce starých domů v Belgii, kde vše dělají s velkým citem a důrazem na detail a výběr kvalitních materiálů. Snažila jsem se vytvořit jednoduchý, ale útulný interiér, kde by se majitelé cítili nejen příjemně, ale i bezpečně.

Kladla jsem velký důraz na výběr materiálů, na nichž jsme nešetřili. Usilovala jsem o to, aby nejen svou kvalitou, ale i nadčasovostí přežily další generace,“ uvádí designérka.

Prostory staré myslivny se pyšní výškou téměř třímetrových stropů.

Foto: Tomáš Dittrich

Pracovala s přírodním kamenem, masivním dřevem a lněnými textiliemi. Příjemné prostředí utváří i vhodně zvolená vlídná barevnost, kterou tvoří uklidňující směsice barev odstínů bílé kávy, lomené zelené, šedé, antracitové a detailů černé barvy. Ohlasy přírody sem vnášejí i staré trámy a tmavší dubová podlaha.

Proces renovace ještě není zcela u konce. Majitel s Monikou pracují ještě na rekonstrukci stodoly, kde plánují vytvořit letní kuchyni.

Jak to vidí designérka

„Pro nás s kolegyní to byla nesmírně milá zakázka, především proto, že jsme měly volné ruce a mohly vybírat z velmi kvalitních materiálů,“ uvádí Monika Lněničková ze studia, které přetváří bytové i nebytové prostory, poradí si i s exteriéry a navrhne vám i zahrady či terasy.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: [email protected]

 

Také přečtěte

Zanzibar či Brazílie. Vláda zakázala cesty do vybraných exotických destinací, stojí za tím obavy z mutací viru

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli novým mutacím koronaviru vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *