
Evropští vinaři a ovocnáři zažívají těžké časy. Vinaře sužuje především pokles tržeb způsobený zhroucením čínského trhu v době covidu. Ani více než rok po konci pandemie se tamní poptávka především po francouzských vínech nedostala na někdejší předcovidovou úroveň. Ovocnáři a zelináři zase trpí extrémními výkyvy počasí, které často zničí celou nebo velkou část úrody.
Kliknutím zvětšíte
Evropská komise přijala v srpnu opatření, která mají pomoci producentům ovoce, zeleniny a vína vypořádat se s dopady extrémního počasí na kontinentu.
|
Foto: ČTK/Pavlíček Luboš
Evropská komise v reakci na to přijala v srpnu opatření, která mají pomoci producentům ovoce, zeleniny a vína vypořádat se s dopady extrémního počasí na kontinentu. O plánu informoval server Euractiv.
Komise v polovině srpna konstatovala, že produkci ovoce a zeleniny v několika regionech Unie dramaticky poškodily jarní závažné nepříznivé meteorologické jevy. Mnozí vinaři například nemohli dokončit výsadbu v nejvhodnějším období. Eurokomisaři proto připravili balík opatření, který má zelinářům, ovocnářům a vinařům zajistit flexibilitu v rámci dotačních programů Unie, a to až do konce roku.
Vinaři vpluli na trh s burčákem, letos o dva týdny později. Zájem je obrovský
Balíček podle Euractivu umožňuje výjimky jak v národních strategických plánech, jejichž prostřednictvím země čerpají evropské agrární dotace, tak i v rámci společné organizace trhu. Ta představuje už tradiční záchrannou síť pro unijní zemědělce ocitající se v tržní krizi.
Vedle počasí jsou tu problémy na globálním trhu s vínem, především v Číně. To vede například ve Francii až k likvidaci vinic v tak proslavených oblastech, jako je Bordeaux. Unie umožnila národním vládám zahájit „krizovou destilaci“, aby se předešlo propadu cen vína. To znamená, že nadbytečné množství vína bude staženo z trhu a bude moci být destilováno. Takto získaný alkohol ale nebude použit pro potravinářské účely.