Web zprávy

Kivi Gerry dostane předvánoční dárek, zlínská zoo mu sehnala samičku

Získání mladé samičky nebylo jednoduché. „Odchov mláďat kiviů je velmi složitý, v lidské péči se podaří jen zřídka. O to víc si ceníme poskytnuté důvěry a možnosti vytvořit u nás nový chovný pár,“ uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Dlouhý transport přes Atlantik zvládla samička bez sebemenších problémů. První měsíc stráví v povinné karanténě v chovatelském zázemí, poté ji chovatelé přemístí do expozice v australské oblasti k jejímu budoucímu partnerovi, samci Gerrymu.

Chovatelé již nyní chystají úpravy expozice v australské oblasti, aby do ní následně mohli samici přesunout.

Sameček Gerry ve výběhu zlínské zoologické zahrady.

Foto: Zoo Zlín

„V ubikaci pro samici připravíme novou odpočinkovou noru, vnitřní i venkovní část expozice přehradíme neprůhlednou, sedmdesát centimetrů vysokou bariérou. Oba ptáci budou mít k dispozici svůj vlastní prostor, budou však navzájem o sobě vědět. Po čase vyměníme bariéru za průhlednou a nabídneme kiviům společný vizuální kontakt. Podle jejich chování pak budeme pokračovat v dalším, velmi pozvolném spojování,“ přiblížil zoolog Václav Štraub.

Jméno zatím nemá

Samička prozatím nemá jméno, zahrada chce o pomoc s výběrem požádat příznivce a fanoušky Zoo Zlín.

Expozici pro kivi hnědé zahrada otevřela v červenci 2017. Stala se tak jednou ze šesti evropských zoo, které návštěvníkům nabízejí možnost uvidět symbol novozélandské fauny.

„Expozici obýval jen samec Gerry, po celou dobu jsme však byli v úzkém kontaktu s koordinátorkou chovu. Náš dlouholetý chovatelský sen se nyní konečně naplnil,“ dodal ředitel zoo.

Zoo Zlín je zároveň první a jedinou zahradou v rámci Unie českých a slovenských zoo, která chová novozélandské kivi hnědé.

Na vejci sedí výhradně samec

Kivi hnědý žije ve volné přírodě pouze na Novém Zélandu. Typická je pro něj noční aktivita. Patří mezi nelétavé druhy ptáků, je však velmi obratným běžcem. Na jeho jídelníčku převládají červi a larvy hmyzu.

Ve zlínské zoo si pochutnává především na žížalách a hmyzu, ale také třeba na ovesné kaši. Žije v párech, partneři spolu zůstávají po celý život. Samice, která je větší než samec, klade většinou jen jedno vejce do společně vyhrabané nory.

Sezení na vejci obstará pouze samec. Dva a půl měsíce nepřijímá potravu, ztratí až třetinu své hmotnosti.

Název kivi pochází z maorského slova, které popisuje pronikavý hlas samců. Ještě v polovině 19. století se početní stavy kiviů ve volné přírodě pohybovaly v milionech jedinců, dnes odhady hovoří o pouhých 75 tisících kusů. Kiviové jsou proto přísně chráněni.

Také přečtěte

Pohodový zápas, těší hradecké vítězky rekordního derby s Trutnovem

Za normálních okolností by se tento výsledek, v němž favorit jasně přehrál outsidera, přešel bez …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *