Web zprávy

Majitelé chtěli horskou chatu pouze rekonstruovat, nakonec ji museli postavit znovu

Původní chalupa stála na hezkém pozemku v CHKO Jizerské hory, v Kořenově. Tvořila jej svažitá mýtina na břehu potoka uprostřed lesa.

Stavba měla jednoduchý, obdélníkový půdorys a kdysi bývala průmyslovým objektem, který byl v minulosti rekonstruován a proměněn na horský penzion. Současní majitelé si přáli dům přestavět na moderní obydlí určené nejen k rekreaci.

Úkol pro architekty z ateliéru Senaa v sobě ovšem skrýval nečekanou zapeklitost, která rozhodla o zcela jiném typu prací, než byly původně plánované. V průběhu rekonstrukce se totiž objevily skryté poruchy na nosné konstrukci původního objektu, které nebylo možné opravit při dodržení únosných nákladů. Řešením bylo dům kompletně strhnout a na jeho půdorysu postavit dům nový, který má stejný tvar.

Přibyla mu ovšem nová přístavba na úrovni prvního podlaží, jež záměrně viditelně odděluje historickou část chalupy a zvětšuje hlavní obytný prostor. Také střecha má trochu jiný tvar, přibyly na ní vikýře, díky čemuž získaly příjemné denní světlo koupelny i schodiště.

Interiér domu je zařízen v moderním stylu.

Foto: Aleš Jungmann

Kuchyň je uspořádána do písmene U. Doplňuje ji centrální ostrůvek.

Foto: Aleš Jungmann

Chalupa je v nové podobě trojpodlažní a má celkovou plochu podlah 181 čtverečních metrů. Vešel se do ní hlavní byt a dva menší apartmány.

Společný vstup do domu je na úrovni suterénu. Na něj navazuje hlavní schodiště, po kterém vede cesta do přízemí. Zde je hlavní obytný prostor domu propojující jídelnu, kuchyň a obývací pokoj s krbem. Část přízemí zabírá první z dvojice menších apartmánů s dispozicí 3+kk.

Praktickým řešením je privátní schodiště hlavního bytu, díky čemuž si majitelé mohou uchovávat soukromí i v době, kdy mají v domě hosty. Po tomto schodišti vede cesta do prvního patra, kde je dvojice ložnic s možností vstupu na soukromou terasu.

Ložnice se spolu dělí o jednu koupelnu, z větší ložnice pak vedou schody ještě do hambálku, kde je galerie využitelná jako další ložnice nebo spaní pro děti.

Po hlavním schodišti vede cesta z přízemí do prvního patra, kde je kromě již zmiňovaných ložnic ještě druhý samostatný apartmán, opět řešený v dispozici 3+kk. Také z něj vede cesta do hambálku, a také tento prostor je možné využít jako další místo ke spaní.

Architekti dům postavili jako zděný z keramických  tvárnic, přičemž suterén je obložený kamenem a vytváří tak podnož celé stavby. Horní část je bez fasádního zateplení a je bíle omítnuta přírodním vápenným štukem s vápennou malbou.

Dřevěná okna doplňují betonové parapety. Přístavba je obložena tradičním deštěním (dřevěným táflováním) a od hlavního domu, který dodržuje styl původní chalupy, se tato pyšní velkými okny. K uzavření stavby zvolili architekti nadkrokevní izolaci a střechu s lehkou krytinou z falcovaného plechu.

Anketa

Líbilo by se vám mít na pozemku potok?

Ano, to by bylo příjemné!

Nevím, neumím to posoudit.

Celkem
hlasovalo
13
čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: [email protected]

 

Také přečtěte

Soud rozhodne, jestli se Skotové smějí vzepřít Británii

Může skotský parlament vyhlásit referendum o své nezávislosti bez souhlasu londýnské vlády? Bojovníci za skotskou …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *