„Ochutnali jsme tam tuto luštěninu poprvé před asi třemi lety. Bylo to neobvyklé, ale velmi návykové a moc nám to zachutnalo. Po návratu domů jsme si u nás chtěli tremoso také koupit, ale nikde jsme je nesehnali. Napadlo mě, že je sem budeme dovážet ze zahraničí. Martin ale přišel s nápadem, že bychom je mohli sami vyrábět. Za touto myšlenkou jsme si pak šli,“ vzpomněl jeden ze spoluzakladatelů firmy Jan Muž.
Společně s Martinem Pospíšilem se rozhodli, že budou produkovat České Tremoso z lupiny bílé, která vyrostla v tuzemsku a nebudou ji vozit z ciziny.
Legendární hospoda Spilka po dvou letech znovu otevírá. Prošla velkou proměnou
Nějakou dobu trvalo, než se podařilo sehnat dodavatele kvalitní české lupiny. Dalších několik měsíců pak zabralo experimentování se surovinou a hledání vhodného výrobního postupu.
„Trvalo nám asi půl roku, než jsme měli takzvaně vychytané čtyři různé druhy tremosa. V Portugalsku se v barech obvykle nabízí jen ve slaném nálevu. My jsme přidali ještě další tři naše vlastní varianty. Vyrábíme je ve sladkokyselém nálevu, další je s přídavkem česneku a také chilli papriček. Proces přípravy je časově poměrně náročný. Než se lupina dostane do podoby, v jaké ji nabízíme, trvá to dva až tři dny,“ popsal Martin Pospíšil.
Nejzdravější luštěnina
Tremoso je podle něj nejen chutnou, ale i zdravou a výživově velmi cennou pochoutkou k různým nápojům a vhodnou součástí salátů a dalších pokrmů.
„Je to snad nejzdravější luštěnina vůbec. Obsahuje až osmatřicet procent bílkovin, spoustu vlákniny a zároveň má méně tuku než sója. V Portugalsku se podává lupina se silnější slupkou, kterou lidé před konzumací loupou. Tuzemská lupina má slupku tak jemnou a tenkou, že není důvod ji odstraňovat, protože obsahuje vlákninu. Kdo naše tremoso jednou ochutná, rád si je obvykle dá znovu,“ poznamenal Martin Pospíšil.
Provozují restauraci v ikonickém místě Beskyd. Máme k tomu respekt, říká muž
České Tremoso si už pomalu začíná získávat mezi spotřebiteli jméno. Producentům v květnu vyneslo také třetí místo v soutěži Podnikavá hlava za uvedení nové potraviny na trh. Ocenění oba spoluzakladatele startupu potěšilo.
Sterilovanou a ochucenou lupinu vlastní výroby zákazníkům poprvé nabídli letos v březnu prostřednictvím svého internetového obchůdku.
„Lidé si naše tremoso mohou koupit v několika prodejnách zdravé výživy. Aktuálně je nabízíme rovněž zdejším restauracím a barům. Tady jsou restauratéři zatím zdrženlivější, ale například v Praze už do několika podniků dodáváme. Těšíme se na dobu, kdy Olomoučané budou moci lupinu ochutnat také v místních podnicích, určitě stojí za to ji k pivu či vínu vyzkoušet,“ dodal Jan Muž.