Web zprávy

Na severu Německa se přemnožili nanduové a ničí řepková pole

Do volné přírody se nandu v Německu dostal kolem roku 2000. Stalo se tak proto, že několik exemplářů uniklo do volné přírody ze soukromých chovných farem. Na přírodní podmínky si pak zvíře zvyklo a proniklo i do biosférické rezervace Schaalsee. Z původních několika zástupců jsou dnes hejna čítající až desítky kusů.

Nanduové byli kvůli nárůstu jejich populace v roce 2015 označeni za potencionálně invazivní druh. V roce 2017 bylo podle oficiálních statistik napočítáno 244 kusů tohoto zvířete, o rok později už to bylo 566. Úřady tak po letech dohadů schválily redukci přemoženého zvířete pomocí aktivního lovu, či ničením vajec. To se stalo loni, a počet ptáků klesl na 456.

Zemědělci, kterým tato zvířata působí škody, měli dlouhou dobu svázané ruce. Dokonce i finanční náhrady za zničení úrody je stále náročné shánět. „Už to není zábava jako na začátku,“ uvedl místní zemědělec Reinhold Jahnke, kterému ptáci poškozují úrodu.

„Získat peníze za způsobené škody je časově namáhavé a pokud už se to podaří, dostaneme pouze polovinu požadované částky. Když už zde tato zvířata žijí, měl by být stát schopen a připraven zaplatit odškodné,“ tvrdí Jahnke. 

Klecové chovy slepic skončí do sedmi let. Otevírá se tím cesta pro levné dovozy, varuje ministr Toman

Celou kauzu ještě více umocňují tvrzení přírodovědců a dalších odborníků. Odborný časopis Audubon uvedl, že prostředí na severu Německa je pro nanduy daleko vhodnější než v místě jejich původu Jižní Americe, kde jejich počty velmi rychle ubývají. V Německu totiž kromě člověka nemají žádného přirozeného predátora, a tak mohou žít v relativním klidu a bezpečí.

Odborníci navíc vyzdvihují i poměrně vysokou inteligenci zvířete, díky které mohou měnit své chování, stávat se obezřetnějšími a stranit se lidí. Hrozí i to, že by se mohli přesunout i do jiné oblasti Německa, čímž by se problém s ničením úrody znásobil.

Aby problémů nebylo málo, přichystal si nandu další „eso v rukávu“. Podle německých zákonů je totiž každý druh, který se jakýmkoliv způsobem uchytí v tamní přírodě, brán jako původní. Tudíž nesmí být omezováno jeho případné šíření do okolních spolkových republik. 

V Rotterdamu vznikne plovoucí drůbežárna, na moři bude žít až sedm tisíc slepic

Nandu pampový (Rhea americana)

Váží více až 25 kilogramů, může měřit až 150 centimetrů.

Dožívá se 15 a více let.

Nanduové jsou od přírody vybaveni velmi silnými nohami, které jim umožňují vyvinout vysokou rychlost. Další předností zvířete je i fakt, že dokáže urazit dlouhé vzdálenosti.

Zvěř žije z velké většiny ve skupinách, které čítají i několik desítek kusů a také se dokáží velmi rychle množit. Samice snáší i několik vajec najednou, o vylíhlá ptáčata se poté stará samec. 



Také přečtěte

Opakovaný covid? Vědci řekli, jak dlouho je člověk pro prodělané nákaze imunní

Studie britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) ukazuje, že opětovné nakažení koronavirem u lidí, kteří …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *