Web zprávy

Restauratéři narazili s kompenzacemi u Havlíčka, zkoušejí Babiše

Provozovatelé hospod, restaurací a barů se obracejí na vládu s žádostí, aby podobně jako hoteliéři dostali kompenzaci za koronavirová opatření. Tvrdí, že vládou nařízené omezení otevírací doby, dopady jarních opatření, ale i slova členů vlády o tom, že jsou restaurace rizikové, významně poškozují jejich podnikání. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale speciální dotační program, který již existuje pro ubytování, dopravu, kulturu nebo sport, odmítá.

„Zatím neuvažujeme o specifické podpoře. Nedošlo k větším plošným zásahům, některé restaurace fungují velmi dobře,“ sdělil Havlíček deníku E15. „Uznávám, že třeba v Praze je s ohledem na výrazně nižší počet cizinců situace horší, jsou ale zase regiony a místa, kde větší problém není,“ dodal s tím, že pomoc by měla přijít od příslušných měst a obcí. Na centrální úrovni chce vláda podle něj pomoci marketingovou kampaní. Ta však podle šéfa Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka nestačí.

„Měl by se vytvořit program pro gastronomická zařízení. Nechceme to plošně, pomoc by měla směřovat těm, kterým propadly tržby o padesát procent,“ řekl Stárek s tím, že v Rakousku funguje podobný model. „Tyto podniky by měly mít nárok na nějakou poměrnou částku z daní, které odevzdaly státu v loňském roce,“ řekl.

Druhá vlna pandemie přeje levnějším hypotékám. Bankám rychle zlevňují zdroje

V Česku působí zhruba 35 tisíc gastronomických zařízení a netýká se to jen restaurací. Například cateringové firmy jsou podle šéfa asociace v hlubokém propadu, protože se nekonají žádné akce.

Podobně mluví také Asociace malých a středních podniků, která v úterý zveřejnila svůj Národní program pro gastronomii. Kromě prodloužení programu Antivirus, snížení DPH na stravovací služby, celostátní marketingové kampaně požaduje také dotační tituly na rozvoj gastronomie.

„Gastronomie, stejně jako hotely a lázně, potřebuje pomoc vlády, jinak hrozí krachy a propuštění až čtyřiceti tisíc zaměstnanců. V sázce je také podnikání a živobytí desítek tisíc podnikatelů, kteří postupně ztrácejí motivaci a ochotu provozovat za současné situace hospody a restaurace,“ řekla ředitelka asociace Eva Svobodová.

Lidé zdražení piva přijmou. Jako vždycky, říká sociolog Jiří Vinopal

Obě asociace se již obrátily na premiéra Andreje Babiše (ANO) a v příštích týdnech hodlají vyjednávat s dalšími členy kabinetu. „V pondělí jsem s panem Babišem hovořil. Dohodli jsme se, že přijdeme s partnery s nějakým společným návrhem a představíme ho vládě. Takže bych to nebral jako uzavřenou záležitost,“ komentoval Havlíčkova slova Stárek.

V současnosti mohou podnikatelé čerpat peníze z programu Antivirus na mzdy svých zaměstnanců, stále také běží záruční program Covid III, ve kterém lze požádat o státem zaručené úvěry. Vláda kromě toho v posledních měsících umožnila odložit úvěry, nájmy či čerpat dotaci na nájemné.

Kromě toho vzniklo několik programů pro různé sektory. V minulých měsících mohli čerpat speciální dotaci podnikatelé v kultuře, sportu, ubytování a lázních. Chystá se pomoc pro železniční a zájezdové dopravce. Kromě restauratérů požadují peníze také například pořadatelé kongresů a veletrhů. Někteří ekonomové upozorňují, že by stát měl přestat dotovat jednotlivé sektory a zaměřit se na trvalejší prostředky, například uzákonění kurzarbeitu.

Turisté houfně ruší pobyty v hotelích. Největší propad rezervací je v Praze



Také přečtěte

PES se drží na 68 bodech, stále ve 4. stupni. Stouplo reprodukční číslo

Skóre PES je druhý den na 68 bodech. Ve čtvrtém stupni rizika se drží dva …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *