/VIDEO/ Po sto šedesáti letech v centru Brna sládci opět rozpálí pivní varny. Po dlouhé přípravě spustí svůj provoz pivovar v Dominikánské ulici. Navazuje na tradici městského pivovaru v Brně, ve kterém na začátku devatenáctého století vařil známý sládek František Ondřej Poupě.
Pivovar Poupě v Dominikánské ulici spouští provoz.
|
Video: Deník/Barbora Vozková
Pivovar, jehož součástí je i restaurace, se bude specializovat na svrchně kvašená piva a další speciály. Návštěvníci je poprvé ochutnají na začátku září u příležitosti Pivních slavností Františka Ondřeje Poupěte. „Sládek Poupě byl vizionář a je dodnes uznávanou osobností v oboru. Obnovení pivovaru s jeho jménem je výjimečná příležitost, při které navazujeme na jeho práci.“ řekl majitel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý. Budovu tehdy známou jako Dům stavařů odkoupil před osmi lety.
V jednu chvíli by podnik mohl mít v tancích až čtrnáct rozdílných druhů piva. Ročně tam plánují navařit tisíc hektolitrů tohoto nápoje. „Jsem velkým fanouškem pěnivého moku. Rozhodně se těším na ochutnávku připravovaných novinek. Věřím, že budou stát za to.“ řekl Brňan Pavel Havlát.
Ochutnejte naposledy čtyřikrát chmelený hořký ležák Bitr z Pivní mašiny
Majitelé chtěli spustit provoz pivovaru už dříve, ale odkládali jej kvůli koronavirové pandemii. „Kvůli problémům s dodáním zařízení a dalším potížím jsme jej tak mohli spustit až nyní,“ zmínil Tichý.
Podle sládka pivovaru Poupě Ladislava Němečka je v plánu vytvořit základní nabídku několika piv a pak reagovat s novými druhy. „Podle oblíbenosti, trendů i sezony,“ poznamenal. V odkazu sládka Poupěte chtějí v pivovaru pokračovat i vytvořením takzvané pivní laboratoře.
František Ondřej Poupě byl proslulý především svým vědeckým přístupem k vaření piva a v Brně měl také první pivovarskou školu na světě. „Během pobytu v Brně učil své studenty, jak pivo vyrábět. Vydal také spis, ve kterém zájemcům přibližoval nové poznatky v pivovarnictví,“ uvedly v Internetové encyklopedii dějin Brna archivářka Markéta Jančíková a historička Miroslava Menšíková.
Brněnská rarita? Hřbitovní med. Z úlů na pohřebišti už jej vytočili 70 kilo
Počet nových minipivovarů se v posledních letech na jihu Moravy zvyšuje jen minimálně. „Koronavirová pandemie nárůst minipivovarů razantně zbrzdila,“ konstatoval odborník na minipivovary Filip Vrána, který situaci na trhu dlouhodobě sleduje.
V současné době je na jižní Moravě čtyřiašedesát minipivovarů, z toho patnáct v Brně. Jedním z nich je i loni otevřený pivovar Harry v centru města. Nejvíce podobných podniků zůstává na Brněnsku, a to sedmnáct, dvanáct pak provozují na Hodonínsku.
BARBORA VOZKOVÁ