Web zprávy

Z čeho je cukr? | Blesk.cz

Cukr se vyrábí ze dvou hlavních plodin, z cukrové řepy a cukrové třtiny. Cukrová řepa je odrůda řepy červené, jež ovšem obsahuje vyšší obsah cukru. Při výrobě z řepy je cukr extrahován (tzn. odstraňován nebo chcete-li získáván jeho výtažek) nebo vyluhován z krájené cukrové řepy, tzv. řízků. 

Cukrová třtina je vysoká, mohutná, trvalá tráva, jež roste v tropických nebo subtropických oblastech. Zdrojem cukru je sladká míza (měkká dřeň) ve stéblech, ta přitom mohou být až 6 metrů vysoká a v průměru mít okolo 5 cm. Po sklizni je třtina čištěna teplou vodou, díky tomu je z ní odstraněna přebytečná hlína, drobné kamínky apod., následně je připravena k mletí.

Poté je šťáva čištěna řadou mléčných procesů vápna a oxidu uhličitého. Z filtrovaného sirupového roztoku se odpaří voda (tím se zahustí) a krystalizuje cukr. Zbývající kapalina se odstraní odstředěním a naposledy se vlhké krystaly cukru vysuší pomocí horkého vzduchu. Již suché krystaly se třídí podle velikosti. Cukr je pak odeslán k zabalení do obalů, které vidíme v obchodech s potravinami.

Mezi další cukrové suroviny, z nichž je možné vyrobit cukr, patří např. sladký čirok, javor cukrový, med, kukuřice, ale také mnoho dalších, ne tak běžných a nám známých, rostlin.

Proč je důležité, aby strava obsahovala proteiny?

Víte, že filet není jenom z ryby?

Fondán se na rozdíl od marcipánu připravuje z cukrového rozvaru

Hlavní ingrediencí falafelu je cizrna



Také přečtěte

Na ministerstvu končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo. Podle Blatného měli oba jiné představy

Na ministerstvu zdravotnictví dnes končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil od 1. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *